Posted on

SUP világbajnokság Balatonfüreden

wellness-a-vizen-fiatal-holgy-supozik

Megosztás

A SUP (ejtsd: szup) – Stand Up Paddle – magyarul leginkább állószörföt vagy állva-evezést jelent. Egy olyan vízi sport, amit bárki, korra és nemre való tekintet nélkül kipróbálhat, és örömét lelheti benne. Ha a pandémia nem szól közbe, 2021 szeptemberében SUP világbajnokság kerül megrendezésre Balatonfüreden.

Vízi túrázástól a jógáig

Egy SUP rengeteg dologra használható. Az egyéni vagy társas vízi túrázástól a kardio edzésen át a jógáig kitűnő eszköz. Az ember csendben, a “vízen járva” fedezheti fel a világot, gyönyörködhet a természetben, figyelheti a vad-, és élővilágot, anélkül, hogy megzavarná azt, vagy kárt tenne benne. 

Egy felfújható sup deszkán napozni is tudunk a víz tetején lebegve. A napfény és a vízpart már önmagában garancia a kikapcsolódásra, de a supozás még stresszoldó hatású is. Ez egy igazi, nyári wellness élmény!

Wellness a vízen – a supozás nem csak jó kikapcsolódás, de stresszoldó hatása is van

Ezekre van szükség a Supozáshoz

Az állószörf nem igényel előképzettséget, sokkal könnyebb megtanulni, mint biciklizni, vagy úszni. Mindössze egy nagyméretű speciális szörfdeszkára, a hozzá tartozó evezőre, és némi egyensúlyérzékre van szükség.

A legnehezebb rész a deszkán való felállás, azonban néhány perc gyakorlás után már ez is mindenkinek sikerülni szokott. Az evezés pedig egyenesen gyerekjáték – a bátortalanabbak akár ülve, vagy térdelve is hajthatják deszkájukat. És ezzel szinte minden adott is egy élménydús SUP-oláshoz – már csak megfelelő látnivalót és útitársakat kell keresnünk.

Hazánkban a Supozás szinte bármilyen vízfelületen űzhető. A Balaton, a Velencei-tó, a bányatavak és folyóink is számtalan evezési lehetőséget kínálnak kisebb-nagyobb SUP túrákra. 

Egyetlen hely van az országban, ami kivételt képez a szabad SUP-olás alól: a Duna fővárosi szakasza, ahová csak külön engedély birtokában lehet ilyen eszközzel behajtani. 

SUP világbajnokság hazánkban

Ha a pandémia nem szól közbe, 2021. szeptember 9-12 között SUP világbajnokság kerül megrendezésre hazánkban.

A versenyen a vitorlások után a világ legjobb SUP-osai is bevehetik a füredi öblöt. Bővebb információkért a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség honlapjára érdemes felmenni.

Források: budapestsup, roadster
Kép forrása: google