Posted on

A munkahelyi wellness jelentősége

Megosztás

A medical wellness turizmus egyik irányzata a munkahelyi wellness területe. Felgyorsult világunkban a munkahelyi wellness jelentősége növekszik mind a munkavállalók, mind a munkáltatók oldaláról. 

A munkahelyi wellness jelentősége

Észrevehetően vannak olyan cégek, ahol boldogabbak és kiegyensúlyozottabbnak tűnnek az alkalmazottak. Vajon magasabb fizetésért dolgoznak, esetleg kevesebb a munkájuk? Érdekes módon egyik sem! Azok a cégek akik dolgozóik testi- és lelki egyensúlyára nagyobb figyelmet szentelnek jobban járnak. Egy kis befektetéssel ugyanis kevesebb betegszabadsággal számolhatnak, így dolgozóik jó közérzete számukra is megtérül.

A fejlett világban a munkához kapcsolódó negatív tünetek (pl. kiégés, munkaalkoholizmus stb.) megelőzése vagy kezelése érdekében egyre több munkáltató fordul a wellness szolgáltatók felé. 

A dolgozók jólléte és termelékenysége egyenesen arányos, hiszen a jó fizikai egészségnek örvendő munkatársak hatékonyabb munkát tudnak végezni.

A jellemzően csoportos formában lebonyolított wellness programok előnyei a munkáltatók számára a kiadások csökkentése, valamint a munkavégzés hatékonyságának és a cég iránti lojalitásnak a növekedése. 

A jó fizikai egészségnek örvendő munkatársak hatékonyabb munkát tudnak végezni.

40 éves múlt és munkahelyi wellness prototípus

1979-ben járunk, ahol a Johnson & Johnson’s Live for Life programját vizsgálhatjuk meg, amit tulajdonképpen a ma is bevált vállalati wellness programok prototípusaként tartunk számon. Az úttörő fejlesztés felkínálta az alkalmazottak számára a helyszínen a viselkedésmódosító eszközökhöz való hozzáférést, és olyan témákban oktatta őket, mint például a stresszkezelés, a táplálkozás.

Egyszerű és praktikus szolgáltatások a jó közérzetért

  • Pénzügyi tanácsadás: Lássuk be, a legtöbb ember nem tud a pénzzel jól bánni. Ilyenkor a munkáltató felajánlhat dolgozóinak pénzügyi tanácsadást, hiszen a pénzügyi jólléthez nem elég a magas fizetés.
  • Kiégés elkerülése: Kritikus pont egy vállalat életében a kiégett munkavállalók pótlása. A betegszabadságok és a produktivitás hiánya ugyanis kemény pénzekbe kerül, így a munkavállalók sokrétű megoldást kínálhatnak a problémákra. Egyrészt személyes konzultációval a munkavállaló egyéni céljait szem előtt tartva motiváltan tudják tartani az alkalmazottat, illetve az egészség támogatása is ide tartozik. Az aktív testmozgásra való bátorítás és támogatás odáig terjedhet, hogy figyelmeztetik az alkalmazottat, hogy óránként mozogjon egy keveset, vagy tegyen egy rövid sétát.
  • Rugalmas munkakörülmények: Nem mindenki teheti meg, hogy hatékonyan dolgozzon otthonról. De azoknak, akiknek a napjukból több órát elvesz az ingázás ez nem csak egy hatalmas lökés a produktivitásban, hanem egy mentális kikapcsolódás is a szokásos munkából. Ide köthető a shared office-ok térnyerése is, ahol nem otthon, de nem is a munkahelyen, hanem egy független, munkára alkalmas környezetben végezhetik a mindennapi munkát a dolgozók.
  • Emocionális intelligencia, azaz EQ tréning: A mai világban az EQ már többet jelent a munkáltatóknak, mint az IQ. Mivel a magas EQ-jú emberek jobban dolgoznak csapatban, könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat, és testi, illetve mentális egészségük is jobban egyben van. Ez egy fejleszthető készség, amit a munkáltatók nem restek programokkal promotálni.
A munkahelyi wellness jelentősége a dolgozók jólléte

A wellness szolgáltatók változatos ajánlatokkal várják a cégeket

A vállalatoknak kínált wellness programok egyik csoportja a hétköznapokra szól, és legalább egy hónapra terjed ki. Ezeket a sportorientált egészségfejlesztő programokat jellemzően a napi wellness szolgáltatók kínálják. 

A kínálat másik csoportját a főként csapatépítésre, stresszcsökkentésre, vagy a személyiség-fejlesztésre koncentráló rövidebb, maximum egy hétig tartó utazások adják. Ezek főként szállodákhoz kötődnek. 

A magasabb fizetőképességű, túlhajszolt emberek számára a wellness szállodák és wellness centrumok mellett az elvonuló-központok is kínálnak life coaching tréningeket és programokat. 

(Zopcsák 2007, Smith és Puczkó, 2010). 

Egy kiegyensúlyozott, egészséges csapat a sikeres cég alapja

Összegezve tehát a dolgozók jólléte növeli a munkahelyhez kötödő lojalitást. Referencia partnereink a csapatépítő wellnesshez ideális környezetet biztosítanak Önnek és munkatársainak.

Vegye fel velük a kapcsolatot, és egyeztessen velük a lehetőségeket illetően. Örömmel fognak segíteni hogy kellemesen teljen a közösen eltöltött idő az irodán kívül is.