Posted on

Aufguss jelentése és típusai

kurland_aufguss_szaunaprogram_kozben_esszencia_olajok_legyezese_zaszloval_vendegek_fele

Megosztás

Az aufguss eredetileg egészségmegőrzés céljából alakult ki. Ausztriából, a dél-tiroli Alpokból indult hódító útjára. Ma már a legtöbb európai ország wellness szállodáiban megtalálható, de már az ázsiai országokban is egyre népszerűbb. Az aufguss jelentése és típusai is kiderülnek alábbi cikkünkből. 

Az Aufguss jelentése

Mivel az eljárás  a német nyelvterületről származik, az aufgusst magyarul “felöntés” szóra lehet fordítani. A nyugati határhoz közeli szállodákban és fürdőkben gyakran mindkét kifejezést használják, hiszen nem csak magyar, de az osztrák, a német, a cseh és a lengyel turisták száma is magas ebben a régióban. 

A felöntés neve arra utal, hogy milyen folyamat, milyen program zajlik a szaunában. Pl. Jeges felöntés, gyümölcsös felöntés stb. Ma már szauna programnak vagy szauna rituálénak is hívják az eljárást. 

Mára ez a fajta mentális-és testi feltöltődés, a wellness irányzat részévé vált. Aki csak hallomásból tud a szauna programokról általában annyit tud, hogy valaki szórakoztatja a szaunában ülőket, vicceket mesél, miközben egy törölközővel különböző mozdulatokat végez. 

Több mint szórakoztatás, hiszen az aufgussnak számos pozitív élettani hatása van:

  • méregteleníti a bőrt
  • fokozza az anyagcserét
  • serkenti és javítja a keringést
  • támogatja az immunrendszert
  • fokozza a bőr rugalmasságát
  • segíti a hormonrendszer működését
aufguss_program_egy_kurland_szaunaban_esszencia_olajok_legyezesevel
Aufguss program egy Kurland szaunában

A felöntés folyamata

A szauna mester esszencia olajokat, szauna olajokat tiszta vízzel, előre összekever. Később ezeket különböző adagokban a forró szauna kövekre önti. Mindezt meghatározott időközönként végzi el.

Ezután a szauna kövekről felszabaduló intenzív forró, párás, aromás, levegőt egy szauna legyezővel vagy törölközővel a szaunában tartózkodók irányába tereli. A szauna programokon látványos legyező mozdulatokkal, sőt zenével is szórakoztatják a közönséget. 

A felöntéshez használható esszencia olajok, illóolajok

Az illatok nagyon változatosak lehetnek a rituálé során. Vannak kifejezetten hangulatfokozók mint pl. a narancs, a rózsa, a cseresznye-vanília esszencia olaj vagy a gránátalma-citromverbéna esszencia olaj.

De eseményhez is kapcsolódhat a felöntés. Karácsony környékén a forró csoki illatát idéző kakaó illóolaj, a sütemények illatára emlékeztető mandula-alma és kókusz-vanília esszencia olaj a legjobb választás, az ünnepekre hangolódva.

A szauna programok típusai

Különböző típusra oszthatók fel a napi szauna programok, melyet igyekszik a szauna mester tematikusan összeállítani. 

Vannak kifejezetten bőrápoló programok, ahol szaunásokat, pl. holt-tengeri sót használnak peelingnek, a test leradírozására a felöntés közben.

Van a pihentető, relaxációs típusú program, ahol a hosszú, elnyújtott mozdulatok és a nyugalom áll a fókuszban.  Ezekkel általában az esti órákban találkozhatunk nyugtató, relaxációs illatokkal pl. levendula illóolaj, vetiver, vagy exkluzív Zirbe mandulafenyő esszenciákkal fűszerezve.

A standard esszencia olajokkal végzett felöntés, az aromaterápia jótékony hatását fejti ki a bőrre és a légző rendszerre. 

Azoknál a programoknál, ahol sok különböző mozdulatot és eszközt használ a szauna mester, nagyobb az élmény, így ezek a legkeresettebbek a szaunázók körében.  

Az Aufguss hazánkban

Nálunk a szauna rituálék az elmúlt évtizedben terjedtek el a hazai wellness szállodáknak és fürdőknek köszönhetően. 

A hangulat fokozására zenés és videós eszközöket is bevonnak a programba. Sőt, sokszor tánccal egybekötött az előadás. A szaunázók teát, limonádét vagy gyümölcsöt is fogyaszthatnak a szauna programot követően. 

Kiemelt Partnereinknél profi szauna mesterek várják hogy bemutassák Önnek aufguss tudásukat. Ide kattintva választhat ízlésének megfelelő wellness helyet.

Amikor csak teheti, szaunázzon!

A szaunázás és a felöntés rendkívül egészséges, mert azok közé a wellness kezelések közé tartozik, melyek egész évben támogatják a szervezetet, hogy immunitása védett legyen a kórokozókkal és a betegségekkel szemben. Ráadásul – főleg egy holt-tengeri sós peelinggel kombinált programmal – bőrünk is megszépül szaunázás után.