Posted on Hozzászólás most!

A valódi wellness – életfilozófia, szakmaiság, “én-idő” testnek és léleknek

Megosztás

A wellness életünk része lett, de ha feltesszük a kérdést, hogy mi az a wellness, sokszor érdekes válaszokat kapunk. Az emberek gyakran keverik a szezont a fazonnal.

Azt szeretnénk, és az a küldetésünk, hogy mindenki tiszta képet kapjon ezzel a csodálatos életfilozófiával kapcsolatban.

Persze nem véletlen a félreértés ebben a témában. Manapság sok olyan helyet egyszerűen wellnessnek hívnak, ahol egy medence és egy szauna van összesen. De az igazság az, hogy ez egy sokkal mélyebb, és jóval összetettebb dolog.

Kurland wellness a Ye Olde Bell Hotelben
Kurland wellness a Ye Olde Bell Hotelben

Jó pár évtized kellett ahhoz, hogy a  wellness filozófiája egyszerűen definiálható legyen. A wellness tulajdonképpen a jól-lét állapota, a passzív pihenést és feltöltődést jelenti testi, szellemi, lelki szinten. A wellness életmód hozzájárul anyagi jólétünkhöz, hiszen kipihent elmével és ép testtel jobban tudunk teljesíteni az élet bármely területén.

“Metime”, az énidő fontossága

A tőlünk nyugatabbra lévő országokban már az 1950-es évek óta elkezdett a wellness szokása és kultúrája az emberek mindennapjaiba beivódni. Legközelebbi szomszédainknál Ausztriában vagy Szlovéniában teljesen természetes hogy amikor pénteken délután a munka véget ér, a család összecsomagol, és elutazik hogy együtt töltsön egy wellness hétvégét, és kipihenje a hét fáradalmait.

Ezzel szemben nálunk ez a folyamat csak nemrég kezdődött el. Lassan kezd a társadalmunk felnőni ahhoz a szemlélethez hogy a hétvége a jól megérdemelt pihenésről kell hogy szóljon. Pedig meg kell értenünk mennyire fontos magunkra szánni egy kis “énidőt”, ha tovább szeretnénk megőrizni egészségünket és fittségünket.

Pihenes Kurland Softpack vizágyban
Pihenés Kurland Softpack vizágyban

Félreértések és tények a wellness fogalmáról

Tény hogy a színvonalas wellness lehetőségek hiánya komoly fejtörést okoz a szolgáltatóknak is. Nem tudják pontosan hogy mit is kellene kínálni a pihenésre vágyó vendégeknek. Sajnos ilyenkor születnek meg az olyan ötletek mint a szolárium, a bowling, a biliárd, vagy a csocsó. Ezeket a szolgáltatásokat egyszerűen behúzzák a wellness lehetőségek közé, pedig ezek mind a wellness meg nem értéséből születnek. Nincs ezekkel a szolgáltatásokkal semmi gond. Mindegyik hasznos dolog lehet például egy csapatépítő program keretében, de meg kell értenünk, hogy a wellnesshez semmi közük. Ezért fontos, hogy ne keverjük össze ezeket.

A 21. századi ember nap mint nap keményen dolgozik hogy a társadalom számára hasznos legyen, boldogan, kiegyensúlyozottan és jó egzisztenciában éljen. A wellnessben pihenni és feltöltődni akar, nem elfáradni. Ezért fontos hogy megértsük, amit a nyugatiak már több mint 50 éve tudnak. A wellness a tudatosan kialakított egészséges életmódról, a stresszoldásról, a pihenésről és a feltöltődésről szól.

Fiatal pár Kurland Zirben szaunában
Fiatal pár a Kurland Zirben szaunában

A wellness alappillérei

A világhírű német természetgyógyász Sebastian Kneipp, aki a híres Kneipp-kúrákat is megalkotta, a wellness alappilléreinek a következő eljárásokat tartotta: fitoterápiás és hidroterápiás eljárások, egészséges táplálkozás, környezettudatosság, életmód változtatás, lelki egyensúly. Ezekhez ma már szorosan kapcsolódik a jóga, a relaxáció, a meditáció, az olvasás és nem utolsósorban az elegendő alvás is.

A wellness nem csak az egészségről szól. 6 dimenzióját különböztetünk meg:

  • Fizikai: testedzés, táplálkozás, megfelelő alvás révén
  • Mentális: elkötelezettség a világgal tanulás, problémamegoldás, kreativitás révén
  • Érzelmi: kapcsolattartás felismerése, elfogadása és képessége, érzelmek kifejezése
    (és mások érzéseinek felismerése, megértése és elfogadása).
  • Lelki: Jelentésünk és céljaink keresése az emberi létezésben.
  • Társadalmi kapcsolat: másokkal és közösségeinkkel való kapcsolat, interakció és hozzáállás másokhoz.
  • Környezet: Egészséges, veszélyek nélküli fizikai környezet; annak tudatosítása, hogy milyen szerepet játszunk a természeti környezet javításában, nem pedig a pusztításában.

Ezeket a tevékenységeket és viselkedési formákat kezdjük el tudatosan beiktatni életünkbe, mert higgyük el, jólétünk titka a wellness!

Végül, és nem utolsósorban, ott ahol wellness szolgáltatások közé sorolják a szoláriumot, a biliárdot és a csocsót, és az ún. “wellness részlegen” csupán egy medencét és egy szaunát találunk, ne számítsunk minőségi szolgáltatásokra. Ezekből is látszik a hozzáértés, és a hely szakmaiságának hiánya. 

Ha Ön és családja prémium jellegű, minőségi wellness szolgáltatásokkal szeretne feltöltődni, biztos lehet benne: kiemelt partnereinknél ezt bátran megteheti.

Relax a Kurland sózuhatag pihenőszobában
Relax a Kurland sózuhatag pihenőszobában
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük