Posted on Hozzászólás most!

Olaszul via ferrata, németül klettersteig. Mi az?

Megosztás

Olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. 

A via ferrata túrázás némi gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. 

A via ferrata útvonalaknál az “A” jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az “F” betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják.

Útvonalak Európán belül Olaszországban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Szlovéniában, Lengyelországban (Sas-út) és Spanyolországban találhatók. Néhány út fellelhető a tengerentúlon, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is.  

Magyarországon is kiépült már az első három vasalt út, ami 2020-ra tovább bővült.

Via Ferrara túrázás a családdal

Nélkülözhetetlen felszerelések

Mint minden hasonló jellegű extrém sportnál, a via ferrata útvonalak megmászásakor is fontos szerep jut a jó minőségű felszerelésnek. Egy esetleges zuhanás esetén kritikus tényező, hogy a felszerelés valóban maradéktalanul betöltse szerepét és így megóvja a hegymászót a komoly sérülésektől, balesetektől. 

Ezek a felszerelések nélkülözhetetlenek egy via ferrata megmászásához: beülő, sisak, zuhanásgátló felszerelés, karabinerek, kesztyű, fejlámpa, túrabot. 

A sportsérülések elkerülése érdekében ajánljuk prémium sportgéleinket.

Vita ferratázás közben is fontos, hogy úgy mozogjunk, hogy közben ne sérüljünk meg. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a sportsérülések megelőzésére. Indulás előtt, bemelegítéshez az Active agent Red sportgél segít az izmok ellazításában. A túrázás utáni húzódásokra és a gyulladásgátlásban az Active agent Blue sportgél a tökéletes megoldás. Mindkét termékünk értékes gyógynövényekkel és taurinnal segít az egészség, az állóképesség és a fokozott teljesítmény elérésében. Próbálja ki őket, és érezni fogja a különbséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük