Posted on Hozzászólás most!

Mi az a fizioterápia?

Megosztás

A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, és a természet energiáit használja fel gyógyításra. Magában foglalja a gyógytornát, a masszázst, a gyógyvizes kezeléseket, az iszapkezeléseket (balneoterápiát), és a fényterápiás kezeléseket. is.  A Gyógytornászok Világszövetségének megalakulása óta hivatalosan szeptember 8. a Fizioterápia Világnapja.

Mi a különbség a fizioterápia és a fizikoterápia között?

Nem csupán egy „k” betű választja el a két fogalmat. A fizikoterápia a fizioterápia alkategóriája, és tulajdonképpen az elektromos árammal történő kezeléseket jelenti. Ide tartozik az ultrahang, a lökéshullám terápia, és az egyéb hő-és fényterápiás eljárások.  

A fizioterápia szerepe a gyógyulásban

Az emberek már évszázadok óta használják a különböző természet adta lehetőségeket gyógyulásuk érdekében. Amikor még nem voltak gyógyszerek vagy különböző sebészeti eljárások és műtéti beavatkozások, az emberek kizárólag a termálvizek, a gyógynövények és a természetes tőzeg iszappakolások jótékony hatásait tudták kihasználni.

Mi az a fizioterápia?
Bükfürdőn modern Soft-pack® wellness ágyban történnek a fizioterápiás kezelések

A fizioterápia fejlődése

A fizioterápia fejlődését a balneoterápia határozta meg. 1891-ben orvosokból, mérnökökből, hidrogeológusokból alakult meg a Magyar Balneológiai Egyesület. A múlt század rohamos technikai fejlődése, az elektromosság felfedezése nagymértékben fejlesztette a fizioterápiát, s egyre több területen kezdték mesterségesen előállítani a természet energiáit.

Ma sem tudjuk nélkülözni a fizioterápiás eljárásokat, de nem is kell, hiszen a legtöbb klinika, fürdő vagy medical wellness intézmény sikeresen alkalmazza őket. Például a beavatkozások utáni rehabilitációkra vagy prevenciós jelleggel, betegség megelőző terápiákra. Komplex alkalmazásukkal bizonyítottan gyorsabb a gyógyulás.

Mellékhatások nélkül

Amíg a gyógyszerszedés számos nem kívánt mellékhatással járhat, úgy a természetes fizioterápiás eljárásoknak nincsen semmilyen mellék-vagy utóhatása. Ezért érdemes a természet adta lehetőséget kihasználni. Örüljünk, hogy léteznek és egészségünkre válnak!

Kép forrása: Csepregi fotó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük