Posted on

Hogyan illik viselkedni a medencében?

Megosztás

Vannak írott és íratlan szabályok, azaz fürdő etikett, hogy mit illik csinálni és mit nem, ha lazítás céljából a medence vagy a pezsgőfürdő mellett döntünk. Mi most a legalapvetőbb szabályokat foglaltuk össze, amire mindenkinek érdemes odafigyelnie.

Fürdő etikett a medencében, pezsgőfürdőben

Ha ezeket betartjuk, nem zavarjuk mások pihenését, és saját kikapcsolódásunk is felhőtlenebb lesz.

1. Mielőtt bemegyünk a medencébe vagy a pezsgőfürdőbe, zuhanyozzunk le! A vízben található tisztító vegyszerek reakcióba léphetnek a bőrünkön található kozmetikumokkal, és kellemetlen tüneteket eredményezhetnek. Ezért minden fölösleges anyagot – krémet, parfümöt, arcszeszt – mossunk le alaposan magunkról, mert ezeknek semmi helyük a medencében.

2. Úszómedencében a medence hosszabbik, általában jobb oldalán kell úszni, a kijelölt sávokon, az úszás irányának betartásával. Kerüljük az ide-oda keresztbe úszkálást.

3. A medencébe ne ugráljunk, ne labdázzunk, és ne vigyünk be matracot, úszógumit. Főleg a gyerekek figyelmét hívjuk fel arra, hogy a rohangálás balesetveszélyes lehet, hiszen a nedves felületeken könnyen elcsúszhatnak, és megüthetik magukat.

4. Ha a testünk valamely területén nyílt seb található, vagy fertőző bőrbetegségünk van, akkor keressünk más kikapcsolódási lehetőséget. Sebtapasszal se menjünk be a vízbe, hiszen könnyen leázik, és a vízbe kerülve nem túl esztétikus a látványa.

A fürdő etikett betartása élvezhetőbbé teszi a kikapcsolódást

5. Szép dolog a szerelem, de hagyjuk meg otthon, privát körben. Nem illendő a medencében mások előtt ölelkezni, összefonódni és csókolózni sem. Ne hozzunk ezzel másokat zavarba.

6. Mivel a masszázsmedencében általában kevés ember fér el egyszerre, nem illik órákra lefoglalni. Töltsünk el benne negyed órát, utána adjuk át másoknak a helyet.

7. Ne vigyünk be ételt, italt, mert ha kevés is a vízbe jut belőlük, tönkre teszik a víztisztaságot.

8. Ne szemeteljünk a medencében. Szemetelni egyébként is tapintatlanság, ezért óvjuk a környezetet.

9. Ne dohányozzunk a medencében, mert zavarhatja a nemdohányzókat, a lehulló hamu a vízbe kerülve pedig szennyezi a tiszta vizet.

10. Habár nem látja senki, a medencét és a pezsgőfürdőt illemhelynek se használjuk. Medencézés előtt, illetve, ha úgy érezzük, hogy mennünk kell, akkor vegyük a fáradtságot, és menjünk ki a mosdóba. Kisgyerekek esetében használjunk úszópelenkát.

A legfontosabb hogy legyünk tekintettel a higiéniára, a környezetre, másokra, és mindannyiunk egészségére!