Posted on

Az ölelés és az érintés ereje a fittségért

Megosztás

Közvetlenül a COVID-19 megérkezése előtt egy globális tanulmány, ún. Érintés teszt indult, melynek célja annak feltárása, hogy az érintés milyen szerepet játszik egészségünkben és jólétünkben illetve, hogy a mai társadalmunk mennyire kiéhezett a társas érintkezésekre. Az ölelés és az érintés ereje és az egészség kapcsolata a mai témánk.

A hétköznapokban sokszor megérintjük szeretteinket, barátainkat, ismerőseinket. Teljesen természetesnek veszünk egy-egy érintést és ölelést, és bele sem gondolunk, hogy valójában milyen fontos szerepet játszanak az életünkben.

A jelenleg kialakult “érintésmentes” világban nem szabad hagynunk, hogy az érintésmentesség teljesen a kapcsolataink és az egészségi állapotunk rovására menjen.

Az érintés jelentősége: terápiás és pszichológiai hatásai is vannak

Az érintés megvonása számos egészségügyi kockázattal járhat. Hiánya gyengébb immunrendszert eredményezhet, és az emésztőrendszer is hajlamosabb lehet különféle betegségekre.

Az érintésnek pszichológiai hatása is van. Kimutatták, hogy azok a pincérek és pincérnők, akik finoman megérintették vendégeik karját, nagyobb borravalót kaptak. Ezt annak köszönhették, hogy az érintéssel a kezdeményező fél tiszteletet és odafigyelést sugárzott a vendég felé, aki ezt anyagiakban is meghálálta.  

Bizonyított, hogy az érintésnek, így az érintéssel járó masszázsoknak is betegségmegelőző és terápiás hatásuk van. Nem csak fájdalomcsillapításra ajánlott egy jó masszázs, de mivel masszírozás közben boldogsághormonok szabadulnak fel, a mentális egészségünkre és hangulatunkra is jótékonyan hat.

Most nagyobb szükség van az érintésre, mint valaha

Számos kutatás igazolta hogy amikor az emberek a mostani karanténes időszakban bezárkóznak, depresszió kezd kialakulni rajtuk, és rövid időn belül sóvárognak és kiéhezettek a szeretteikkel való fizikai kapcsolatokra. Ezért előre vetíthető, hogy a koronavírus utáni társadalomban nagyobb szükség lesz az érintésre és az ölelésre, mint valaha.

Az érintés és az ölelés ereje egészségünkben is megmutatkozik

Érintsük meg szeretteinket, és hagyjuk, hogy ők is megérintsenek minket

Egészségünk érdekében fontos, hogy rendszeresen érintsük és öleljük meg szeretteinket, és engedjük, hogy ők is megérintsenek minket is.

Járjunk el masszázsra, használjunk otthon is természetes bőrápoló termékeket, melyeket érintés útján, masszírozással kenjünk fel magunkra.

A masszázzsal bejutatott jó minőségű, tiszta natúrkozmetikumok felfrissítik a bőrt és a keringést, ellazítják az izmokat, és rendkívül jótékonyon hatnak az idegrendszerre, a stressz és a szorongás ellen.

Év végén láthatjuk az Érintés teszt eredményeit

A készülő Érintés teszt feltárja az is, hogy hogy napjainkban az emberek megfelelő mennyiségben érintkeznek-e egymással, vagy többre van-e szükségük. A teszt eredményeit várhatóan az év vége felé induló BBC sorozat, Az érintés anatómiája című részében teszik közzé.

Claudia Hammond rendező azt mondja: „A pihenéshez és a magányhoz hasonlóan az érintés is olyan, ami mindannyiunkat érint – és összetettebb, mint gondolnánk.”

Kíváncsian várjuk a kutatás eredményeit.  

Források: bbc.co.uk, elteonline.hu

Kép forrása: google