Posted on

5 napos hálaadás gyakorlat a jó közérzetért

fiatal_no_halaadas_gyakorlata_a_termeszetben_halas_vagyok_mert_felirattal

Megosztás

Bár az elmúlt néhány év távol van a tökéletes év fogalmától, ha kinyitjuk a szemünket, megláthatjuk azt a rengeteg szépséget, ami körülvesz minket most is. Érzékszerveink bekapcsolásával emlékeztetni tudjuk magunkat arra, hogy milyen hihetetlen csoda élni, létezni.

Hálaadás gyakorlat bármikor hasznos, amikor lelki békére van szükségünk.  

1. nap: Mantrák, mantrázás

A meditáció olyan, mint egy nagy ölelés az elméd számára. Segít az agynak arra összpontosítania, ami fontos az életben. A meditációnak nem kell megerőltetőnek lennie. 

Ezt a légzőgyakorlatot a reggeli zuhanyozás közben, vagy reggeli után végezze 10 percig:

  • Lélegezzen mélyet, egészen a hasáig.
  • Ismételje: „Az élet egy ajándék.”
  • Tartsa bent pár másodpercig, majd fújja ki a levegőt.
  • Ismételje: „Hálás vagyok.”

2. nap: Éber tudatosság, mindfulness

Amikor csak a jövőre koncentrálunk, hiányzik a MOST szépsége. Az éberség megvalósításának egyik módja az érzékszervek bevonása a jelen pillanatba.

Az öt érzékszervünk bekapcsolásával képesek vagyunk kiszabadulni a negatív gondolatokból, és emlékeztetni tudjuk magunkat arra, hogy mit jelent embernek lenni, és milyen hihetetlen csoda életben lenni. (Korábbi cikkünkben részletesebben is olvashat a mindfulnessről, azaz az éber tudatosság gyakorlásáról.)

Étkezés közben ne siessen. Figyeljen az ételre, az összetevőkre: azok textúrájára, ízére és aromájára. 

Engedjen egy kád vizet, de mai fürdése közben ne csak a tisztálkodással legyen elfoglalva. Adja át magát a habfürdők, tusfürdők, fürdőtejek, fürdősók, szappanok illatainak.

Lefekvés előtt párologtasson ízlése szerint nyugtató hatású, pl. Vetiver, Levendula, vagy Zirbe esszenciákat. Lélegezzen közben mélyeket, élvezze az illatokat és legyen hálás hogy érzi ezeket a csodálatos illatokat.

Ha egyfajta rituáléként tekint ezekre a tevékenységekre, jobban fogja érezni magát, és hálás lesz azokért a kis dolgokért is, amiket sokszor figyelmen kívül hagy, és teljesen természetesnek vesz. 

Hálaadás gyakorlat

3. nap: Barátság

Adjon hálát, hogy vannak barátai! Néha nincs jobb módja a feltöltődésnek mint az, hogy időt tölt azokkal, akiket a leginkább szeret. 

Nem látogathatja meg őket? Küldjön nekik egy gyors szöveges üzenetet egy kis barátságos emojival, és garantáljuk, hogy ettől a kis gesztustól mindannyiuknak szebb lesz a napja! 

4. nap: Megosztás 

Használja ki a közösségi média (facebook, instagram stb.) előnyeit! 5 napon keresztül ossza meg minden nap, amiért hálás. Ismerősei és barátai biztosan reagálni fognak rá, és ez nem csak Önben, de bennük is jó érzéseket kelt. #hálásvagyok #azéletegyajándék #egészségesvagyok

5. nap: Kedvesség

Hallott már arról, hogy dopamin szabadul fel a testben? A dopamin egy kémiai hírvivő és boldogsághormon. A szintje növekszik, és elárasztja testünket akkor is, ha kellemes élmények érnek minket. Tehát ha kedvesen viselkedünk másokkal, akik ennek örülnek, akkor nem csak ők, de mi is boldogabbak leszünk. 

Legyünk kedvesek egész héten és egész évben! Higgyük el, egészségünk meghálálja! 

Források:
https://www.npr.org/sections/health-shots/2018/12/24/678232331/if-you-feel-thankful-write-it-down-its-good-for-your-health#
https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_gratitude_helps_your_friendships_grow#