Posted on

Amit a vegán életmódról tudni kell

A Kurland vegán kozmetikumok és bőrápoló olajok állati eredetű összetevőktől mentesek

Megosztás

Miért tartja Leonardo DiCaprio, Nathalie Portman és Benedict Cumberbatch fontosnak a vegán étrendet? Mert szerintük a vegán étrend nem bonyolult, mégis nagy hatású változást jelent bolygónk környezetszennyezése ellen.

Ma a vegánságot és az étkezés egyéb fenntartható módjait fogjuk megvizsgálni. A veganizmus minden olyan terméket mellőz, ami árt az állatoknak. Ide tartoznak az olyan tevékenységek, mint a hús vagy a halfogyasztás kerülése, állatokon tesztelt kozmetikumok illetve állati termékeket tartalmazó ruhák (pl. selyem, gyapjú) mellőzése.

Néhány vegán visszautasítja az állatkerteket, valamint az olyan helyek támogatását, ahol az emberek szórakoztatására állatokat tartanak. Ellenzik a katonaság vagy a rendőrség által használt kutyák és lovak tartását is. A legszélsőségesebb vegánok magát az állattartást is ellenzik.

A veganizmus és a vegán szavak jelentése

A veganizmus tehát tulajdonképpen maga a gyakorlat, és aki követi ezt a gyakorlatot, azt vegánnak nevezzük. A vegán lehet melléknév is – például vegán étrend, vegán sajt, vegán bőr.

Sokan erkölcsi okokból válnak vegánná. Úgy vélik, hogy az állatoknak ártani rossz – akár közvetlenül megölve vagy bántva őket, akár közvetve azzal, hogy kizsákmányolják őket valamilyen termeléshez, pl. a teheneket tejtermelés céljából. Más emberek a fenntarthatóság miatt válnak vegánná.

A veganizmus, a vegetáriánus és a pescetarianizmus közötti különbségek

A vegánok nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, tojást és tejtermékeket sem. A vegetáriánusok tojást és tejtermékeket fogyasztanak, de nem esznek húst vagy halat, míg a pescatariánus étrend halat tartalmaz, de húst nem.

A vegán étrend követése számos előnnyel jár a föld számára

Tanulmányok szerint a vegán étrend követése számos előnnyel jár a föld számára. Kevesebb CO2-t, metánt és dinitrogén-oxidot termel. Vizet takarít meg, korlátozza vízellátásunk szennyezését, csökkenti a talajrétegünk, valamint a vadon élő élőhelyek és a veszélyeztetett fajok pusztulását. És csökkenti az ételünkbe kerülő antibiotikumok, növekedésserkentők és egészségtelen vegyi anyagok mennyiségét is.

Arany középút: növényi étrend, tojás, tej és hús módjával

Egyesek azt állítják, hogy a rendkívül szigorú veganizmus nem megoldás, mert bizonyos körülmények között az állati termékek fenntarthatóbb lehetőséget kínálhatnak. Például, ha rendszeresen ápolják és javítják, akkor egy pár jó minőségű bőr cipő sokkal tovább fog tartani, mint bármilyen vegán alternatívája.

Hasonlóképpen, a szabadon tartott helyi csirkék tojásai környezetbarátabb és megfizethetőbb fehérjeforrások lehetnek, mint a tengerentúlon előállított hűtőben, repülőgéppel napokig szállított tofu.

Egyelőre a veganizmust olyan életstílusnak kell tekintenünk, amely a jövőben nagyon fenntartható lehet, de egyelőre a legtöbb ember számára nehéz betartani.

Viszont, aki növényi étrendet követ, általában nagyon egészségközpontú, és sok friss gyümölcsöt és zöldséget eszik. Ezek az emberek nem esznek sűrűn tojást vagy tejterméket, és időnként fogyasztanak olyan egészséges állati eredetű terméket, mint mondjuk a méz. Ezzel semmi baj nincsen.

Ezek fenntarthatóbb középutat jelenthetnek. Különösen, ha nem engedheti meg magának valaki hogy drága vegán luxuscikkeket vásároljon, például mandulatejet, avokádót és egyéb hús-helyettesítőket.

Személy szerint úgy gondolom, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy friss helyi ételeket fogyasszunk, akkor amikor azoknak éppen szezonjuk van. A vörös hús visszaszorítása valószínűleg jót fog tenni egészségünknek és a bolygónak is. Ezeken túlmenően mindenkinek magának kell megválasztania, hogy mi a legjobb a számára a pénztárcájának és a kultúrájának megfelelően. 

A prémium Kurland natúrkozmetikumok és bőrápoló olajok állati eredetű összetevőktől mentesek

Szakértői tippek

Tartson húsmentes hetet, vagy húsmentes hétfőket

Ha érdekli a veganizmus, de nem akar elköteleződni a drasztikus vagy drága életmódváltás mellett, akkor kezdetnek időszakosan kerülje a húsfogyasztást. A Googleon számos “Húsmentes Hétfő” receptet talál, melyek segítenek Önnek jó alternatívákat találni. 

Használjon növényi összetevőket tartalmazó vegán kozmetikumokat

Kerülje a szkvalént, glicerint, lanolint vagy zselatint tartalmazó, állati eredetű kozmetikumokat. Kattintson ide: Webáruházunkban kizárólag prémium minőségű természetes natúrkozmetikumokat talál bőre ápolására.